Translate site

FT logga

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan. På Fordons- och transport-
programmet kan du, utifrån ditt intresse, välja att arbeta med tekniken i fordon eller att lära dig hantera olika fordon för transporter av varor och tjänster. På Lindeskolans Fordons- och transportprogram får du arbeta med fordon som har teknisk utrustning som ständigt blir mer komplex och specialiserad.

Du lär dig diagnostisera, reparera och serva fordon av olika slag, alltefter vald studieinriktning. Du har också möjlighet att välja en inriktning som innebär att hantera olika slags transporter med bl.a. lastbil, hjullastare och truck.

På Lindeskolan kommer du att få jobba en hel del praktiskt med riktiga kunduppdrag, inlämnade av vanliga kunder. En annan praktisk del av utbildningen är så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute hos företag i branschen.


På Fordon och transportprogrammet erbjuder vi tre inriktningar:

  • Personbil
  • Lastbil och mobila maskiner
  • Transport

Läs mer i programbladet.

 

Aktuellt på programmet

2016-06-10

Årets stipendiat!

Felicia Mollberg FT13C (transportinriktningen) blev årets stipendiat hos Sveriges Åkeriföretag Öst. Vi gratulerar.!

Alf Oscarsson delade ut stipendiet och motiveringen till stipendiet löd:

Felicia har utvecklats från lite ”sprallig osäker tjej i klassen” till att ligga i toppskiktet i klassen, ja kanske till och med bäst.

Hon har tagit sig an sitt yrkesval och sin framtida yrkesroll på ett föredömligt sätt, hon visar ansvarskänsla för både utrustning, tider och kamrater.

Studierna sköter Felicia på ett mycket bra och respektfullt sätt, angriper ett ”problem” med nyfikenhet och hunger.

 

Stipendiat Felicia Mollberg, FT13C

 Vid uppkörning för lastbil hos Trafikverket fick hon dessutom beröm av förarprövaren för att hon höll en imponerande hög klass på sin körstil.
Detta tycker vi talar FÖR att Felicia är en värdig stipendiat som dessutom kommer att tillföra branschen ett gott tillskott på ny, ung och ansvarstagande arbetskraft inom kort.

2016-05-26

Länsmästerskap i fordonsteknik

Den 26 maj genomfördes ett länsmästerskap för åk 1:or i fordonsteknik på Tullängsgymnasiet i Örebro.

Alléskolan, Proffsgymnasiet, Lindeskolan samt Tullängsgymnasiet gjorde upp om årets mästerskapstitel. Oberoende domare var representanter från branschen, samordnade via MYN, Motorbranschens Yrkesnämnd.

Som avslutning och helt poängavgörande var den avslutande Quiztävlingen som genomfördes i storgrupp.

Många roliga och inspirerande moment genomfördes under dagen, vi hoppas på att det nu blir ett återkommande inslag.

Vi ger våra två lag från FT15 en rejäl klapp på axeln för en väl genomförd tävling, dock gick segern och därmed förvaltare av vandringspokalen till Proffsgymnasiet i Örebro, vi säger grattis till dom.

Ingvar Hedberg

Tävlingsmoment "däckkrängning".

2016-05-04

Intressanta samarbeten

Intressant samarbete mellan Volvo Trucks Göteborg/Sollentuna samt lokalt Rejmes Örebro/Lindesberg och Lindeskolans Fordons- och transportprogram inriktning lastbil och mobila maskiner. Under ett antal veckor har vi fått låna en toppmodern lastbil från Volvo Trucks Göteborg/Sollentuna för att utnyttja i utbildningen samt att en representant från Rejmes Örebro/Lindesberg kom och höll i en halvdags utbildning med elever och lärare.

Kågered Racing Team med Bahco verktyg i bagaget var på Fordons- och transportprogrammet under en dag och pratade allt i från verktyg & verktygslära till vikten av att hålla ordning och reda på verktyg för att minimera tiden för reparationer. Inte minst viktigt är detta när det får ta 9 minuter att skruva isär och montera ihop en racingmotor i skarpt raceläge!

Uppdaterad: 2017-10-20 

LSK logga

Kontakt

Rektor
Andreas Blom
0581-813 91, 070-280 13 91

Programsamordnare
Ingvar Hedberg
0581-813 80