Att välja gymnasium - Emil Wellanders bästa tips

Drömmar, kompisar, föräldrar, intressen. Ja, mycket är det som påverkar ens gymnasieval när man går i nionde klass. Det är viktigt att förstå vad valet innebär och hur man kan göra det så bra som möjligt. Här kommer mina bästa tips att ha i åtanke när det kommer till gymnasievalet:

Det är otroligt viktigt att man väljer något man är intresserad av och något man kan engagera sig i. Samtidigt som man ska välja ett program som man tycker är roligt, är det också viktigt att tänka på framtiden. Det är bra att kolla upp vissa saker, exempelvis vad som krävs för att du ska kunna nå dina mål så smidigt som möjligt. SYV:en kan ofta också hjälpa till om man vill komma på besök på någon skola. Det kan vara nyttigt att höra olika perspektiv på vad familjen, eller vännerna har för erfarenheter. Men det är ditt val, som du bestämmer över, och det är du som kommer att påverkas mest av det. Därför är det dina åsikter som väger tyngst. Du har makten!

Emil Wellander, Elev på Lindeskolan och Politisk sakkunnig Sveriges elevråd – SVEA

Läs Emils hela artikel i SVEA härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2018-02-14